"Édestúró"
sponsored links
Meglátva, emlékek tódultak a fejembe: mikor a Fiam pici volt még a Kispesti piacra jártam vásárolni.
Volt ott egy Néni, aki finomabbnál finomabb "tejkészítményeket" árult. Összebarátkoztunk ( milyen véletlen, ha-ha ), kis idõ múlva az egyik juhtejbõl készült túróját a Fiamról nevezte el.
A Fiam csöpp kisgyermek volt, nagyon édes, mindenki rajongott érte
( ma már nagyon nagy, de most is sokan szeretik... ).
Nos, egyik alkalommal Õ lepett meg ordával. Különösen finom volt.
Lehet, hogy akkor ettem elõször (?) de azóta sem gyakran.
Ritkán jutok hozzá, készíteni meg nem készítek, mert, bár tudnék ugye a visszamaradt savóból, de az én mennyiségembõl, csak egy falatka lenne.
( A zsendicét majd ordát, a sajt készítés során keletkezett savóból, további savanyítás útján készítik. Sok savóból kevés orda, lehetne a szlogen, ennek a túrótól lágyabb, édeskés finomságnak. )
Ezek az élmények viszont, bekapcsolták a "kreatívgombom" s arra késztettek, hogy olyan "túrószerûséget" készítsek, ami nem savanyú.
( Így gondolkodtam:
- a túró savanyított/aludt tejbõl készül, tehát nekem nem az kell.
- ha sajtot készítek ecettel vagy citromlével, akkor teljesen összeugrik a kicsapódott ...